February 20, 2011




Am mancat prajitura aceasta de revelion, pregatita de mama unui bun prieten, tanti Lidia. Am botezat prajitura dupa numele dansei, evident pentru ca a facut-o combinand mai multe retete, ajungand la o superbitate de prajitura. Se topeste in gura, blatul este pufos si foarte rapid de facut, iar crema de ciocolata mai mult decat savuroasa. Eu m-am indragostit subit de aceasta prajitura si am avut ceva emotii pregatind-o pentru ca e destul de migaloasa. Daca aveti si rabdare 2 zile cat trebuie sa stea la odihna, nu veti regreta alegerea facuta.


Ingrediente (12-15 bucati):
4 foi:
1 ou
100g zahar
40g unt/margarina
1,5 lingura miere
2,5 linguri lapte
1/2 lingurita bicarbonat
300g faina
Crema de ciocolata:
O jumatate cana zahar
Un pachet crema de ciocolata/budinca de ciocolata
O lingurita cafea/ness
25g cacao
250ml lapte
Esenta vanilie
Jumatate pachet unt
Glazura/sos de ciocolata:
110g zahar tos
50g ciocolata neagra
12g pudra cacao

Mod de pregatire:
Incingem cuptorul la 180 grade. Ingredientele pentru blat se fierb la bain  marie, faina o adaugam la final. Amestecam bine pe foc, va fi destul de dificil pentru ca faina ingreuneaza lucrurile, dar va da rezultate. Se ia de pe foc, se framanta coca putin, se mai adauga faina daca e nevoie.Se imparte in 4, apoi intindem foile cu facaletul si punem pe rand, intr-o tava unsa cu putin ulei la inceput (nu mai este nevoie la celelalte foi, decat daca se lipeste). Eu am pus foile intr-o tava de 18x18. Va veti da seama in ce fel de tava sa puneti, dupa ce veti intinde foile.
Lasati nici 5 minute pentru ca se fac foarte repede, cand se rumenesc deasupra sunt gata! Lasati putin in tava, 2 minute, apoi intoarceti tava peste o farfurie si lasati sa cada blatul, eventual il desfaceti un pic pe margini cu varful unui cutit inainte. 
Dupa ce blaturile sunt facute, le asezati undeva la caldura.
Pregatiti crema astfel:
Puneti toate ingredientele la bain marie si fierbeti, amestecand sa nu se lipeasca sau sa se afume crema. Se ia de pe foc, se lasa sa se raceasca un pic. Cat e inca calda, se adauga jumatate pachet de unt. Se amesteca foarte bine sa nu faca cocoloase. Se pune o foaie pe un platou, se unge cu crema, apoi se adauga inca una si tot asa. Ultima foaie nu o umplem cu ciocolata. Acoperim cu o folie de aluminiu si o punem intr-un loc ferit. O lasam 2 zile. Inainte de servire cu o ora, sau cand doriti, o glazurati astfel:
Puneti 150ml apa impreuna cu zaharul si ciocolata taiata, intr-o cratita de dimeniune medie, si dati-le in clocot amestecand constant. Puteti pune jumatate ciocolata neagra si jumatate cu lapte, depinde de preferinte. Luati cratita de pe foc.
Intr-un castronel, amestecati pudra de cacao cu 25ml apa, pana cand obtineti o pasta omogena. Turnati aceasta pasta in cratita, la foc mediu si dati-o din nou in clocot, batand cu telul constant si cu putere. 
Fierbeti sosul neacoperit, la foc mic, 5 minute sau pana se ingroasa si adera la dosul unei linguri. Nu lasati sosul sa clocoteasca. Il lasati sa se raceasca putin apoi ungeti blatul de deasupra. O lasati cel putin o ora inainte sa o serviti. Este delicioasa!






0 comentarii:

Post a Comment